Friday, December 2, 2011

BG ve SBLC dolandiricilik semalari

Banka Garantisi ve SBLC dolandırıcılık şemaları.
Maalesef globalleşen dünyada ticaret hacmi artarken, dolandırıcı ve umut taciri sayısı da artmaktadır.  Genel de finans ve bankacılık ile hiç alakaları olmamalarına rağmen bu kesime güvenen ve işlem yapan çok sayıda mağdur vardır.
Finans sektöründe geçirdiğim bunca yılda şunu gördüm ki kendi bankacısına bile inanmayan birçok mağdur bu insanlara yüklü paraları gözü kapalı vermişlerdir.  Bu arada şu noktayı da özellikle vurgulamak istiyorum.  Dış ticaretin finansmanında bu tip banka araçlarını ya da nakit değerlerini kullandırarak işlem yapan tüzel ya da gerçek kişilikler mevcuttur.  Önemli olan doğru adres ile iş yapıyor olmanızdır.
Bu yazımda sizlere bu tip dolandırıcılık şemalarının en basit ve yaygın olanlarından kaçınabilmeniz için bazı temel bilgiler vereceğim.  Fakat unutmayın dolandırıcılar artık çok teknik ve çok yaratıcı bu nedenle gerek duyarsanız profesyonel destek ve danışmanlık isteyin.  Bu tip danışmanlık veren kendim de dahil, bir çok kişi ve kurum mevcuttur.
  1. En yaygın şema.  %33, %33, %33.  Dünyanın hiçbir yerinde çıkarılan garantinin %33 bedelinin çıkaran bankaya, kalan miktarın ise siz ve yatırımcı arasında bölünerek, vadesinde beraberce borcun ödendiği bir sistem yoktur.  Siz, siz olun bunu duyduğunuz kişiyi yanınızdan kovun.
  2. MT 799 ile garanti.  Böyle bir şey de olamaz aynı şekilde uzak durun.
  3. Doğrudan  ve Cuma günleri çekilen SWIFT mesajlarından uzak durun.  Hata mesajı ya da hacker işidir.
  4. ISIN, CUSIP ve birçok havalı kodu olan garanti ya da SBLC lerden uzak durun.  Bir ticari işlem için çıkarılan bu tip araçların bu kodların çoğuna ihtiyacı yoktur.
  5. Çıkarılmış ve Euroclear ekranında hazır garantiler de bir hayal ürünüdür.
  6. ISIN 12 hanelidir ve _ & % # gibi ibareler ya da boşluk içermez.
  7. CUSIP numarasının kontrol hanesini kontrol ettirin.
  8. Kocaman bankaların şahıs isimlerine çıkardığı garantile.  Yok böyle şeyler.
  9. Banka Çek ve draftları çok hassas bir konudur danışma alın.
  10. Orijinal nüsha gezen garantiler yine mümkün olmayan bir şeydir.
  11. Senin hesabına garantiyi gönderelim sen avrupadaki bankaya transfer et %10 komisyon verelim.  Tamam artık zenginsiniz.  Yine söylüyorum yok böyle bir şey.  2 hackerın sahte gönderdiği SWIFT mesajını belki sizin bankanız ihbar eder ise, sahte bir evrakı resmileştirip, sizin bankanızı da zan altına sokacak bir dolandırıcılık.
Bu liste uzar gider.  Eğer şüphelendiğiniz bir işlem var ise, 500-5000 Dolar ya da TL bir ücret ödemek yüzbinlerce belki de milyonlarca TL ya da Dolar dolandırılmaktan iyidir.

3 comments:

  1. Merhaba,

    Peki 50 Milyon Euro BG purchase, %30+10 nasil?
    Top 5.

    30+5(kapali)+2.5(komisyon)+2.5(komisyon)
    Kisiyi sizin deyiminizle kovmalimiyiz?

    ReplyDelete
  2. Kesinlikle. Yillik %250 gelir icin bankalar size birakir miydi bu banka garantisini?

    ReplyDelete
  3. Within 30 (thirty) banking days upon execution of the Contract between the Parties, Buyer’s Bank shall send over SWIFT MT-799 a Pre-Advice of one irrevocable, transferable, divisible, negotiable, confirmed and unencumbered non-operative AUTOREVOLVING DOCUMENTARY LETTER OF CREDIT (ARDLC), issued by one of the TOP-50 Western Banks with validity for 14 (fourteen) months, in the amount of [CANTIDAD EN NUMEROS Y LETRAS], for the payment, 100%at sight, of deliveries of the 1st month against presentation of shipping documents as defined under the Contract signed by the Parties. The ARDLC will then revolve another 7 (seven) times, for payment 100% at sight of deliveries from the 2nd to 8th
    months, against presentation of each shipment’s documents. Deliveries corresponding to the 9th, 10th, 11th and 12th months will be paid 100% at sight against presentation of each shipment’s documents, with the funds deposited for the original BG.
    BU ŞrtlRD mt 760ve 799 un zararı olurmu bana

    ReplyDelete