Friday, December 2, 2011

Fotoğraflara yansıyan gerçekler daha gidilecek çok yol olduğunu mu gösteriyor?

Aile boyu CHP’liyiz. Sayın Ecevit ile büyüdük. Öyle ki SHP, DSP, CHP kafa karıştırmadı, hep CHP’liydik öyle kaldık. Rakı sofralarında da tartışılsa, üniversite kürsülerinde de oy sandığına gidildiğinde herşey unutulurdu. İç çatışmaları sineye çekerdik, ali cengiz oyunlarını da. Konuşulur geçerdi, zira CHP’liydik. Yıllar geçti, dünya değişti acaba CHP değişti mi? Son kurultay’da ve sonrası gözlerimiz parladı. Belki bir değişim belki ondan da öte. Yıllardır her gün öldük artık bir kez ölmek hiç korkutmadı bizi. Sonuç memnun etti, konuşmalar memnun etti hatta biraz yavan da olsa birliktelik duygusu memnun etti. Nihayet değişiyor muyuz ne?
Sonra pazar sabahı kalkıldı, dışarıda kahvaltı yapılmak üzere. Gazeteler alındı. Tabi ki Kocaeli gazeteleri de. Ve sayfalarda Kocaeli delegasyonu ile ilgili birçok haber ve fotoğraf. Herşey güzeldi, hoşdu da bu fotoğraflarda bir terslik vardı. İyice bakıldı, bakıldı, bakıldı. Herkesin annesi vardır. Anneler olmadan biz olmayız. Her erkeğin sırtını dayadığı bir karısı vardır. Evimizi, canımızı, çocuklarımızı emanet ettiğimiz. Çoğu babanın kızı da vardı, r o olmazsa ona yemek veren, kahve yapan bir gelini. Kısaca etrafımızda hep onlar vardır. Yani kadınlar. Peki o fotoğraflarda neden yoktu? Koskoca Kocaeli delegasyonunda ya yeteri kadar kadın delege yoktu, ya da fotoğraf çektirmeye fırsat bulamadılar. Ya da suçu gazeteci arkadaşlara atalım, çekecek kadın delege bulamadılar.
Nedeni ne olursa olsun, o uyanış, o coşku sonrası en azından bana garip göründü bu tablo. Belki benim gibi başkaları da vardır. CHP’de cinsiyet kotası var bunu biliyoruz. Şu an kadınların lehine kullanılıyor. Gün gelir erkeklerin lehine de kullanmak gerekebilir. Fakat o pazar gazetelerinden sonra bundan şüphe duymaya başladım.
Neden benim annem, karım ya da kızım parti meclisinde olmasın ya da Büyük Millet Meclisi’nde? Neden politika hala erkek işi? Yoksa kadınlarımızın işi sadece çamaşır, bulaşık ve yemek mi? Ve neden sosyal demokrasinin, eşitliğin ve özgürlüğün simgesi bir Parti hala cinsiyet kotasını kadınlar lehine kullanmak zorunda kalıyor? Neden yarı, yarıya dolamıyor sandalyeler?
Kurultay güzeldi, pazar kahvaltısı da ama o fotoğraflar; işte o olmadı.

No comments:

Post a Comment